NHL Stenden

/aanbod NHL Stenden

NHL Stenden Hogeschool biedt verschillende opleidingsmogelijkheden aan als het gaat om kennis vergaren over composiet.

HBO Werktuigbouwkunde
In de opleiding Werktuigbouwkunde staan werktuigbouwkundige toepassingen en het ontwikkelen van duurzame producten centraal. Naast techniek is er veel aandacht voor de organisatorische en commerciële kant van productontwikkeling. In Emmen ligt de focus op High Tech Systems and Materials (HTSM) en duurzame kunststoffen.

Master Polymer Engineering
In de opleiding Polymer Engineering komen twee werelden samen: die van de toegepaste engineering en de chemische technologie. De opleiding gaat over het ontwikkelen van hoogwaardige, duurzame kunststoffen: sterke, lichte, kunststoffen met een lange levensduur die geschikt zijn voor recycling en hergebruik. Over de materialen én de manier van produceren. Het studieprogramma is volledig afgestemd op de behoeften van de industrie. Het is zowel mogelijk om de volledige opleiding te volgen, als losse modules.

Cursus Duurzame Kunststoftechnologie
Ben je geïnteresseerd in duurzame kunststoftechnologie of werkzaam als technicus engineering of allround operationeel technicus in de kunststofbranche? Dan is deze cursus iets voor jou. Je leert tijdens deze cursus de basis van polymeerchemie en polymeertechnologie. Daarna wordt verder ingegaan op biopolymeren en biologisch afbreekbare polymeren. Hetzelfde geldt voor composieten, ook hier leer je over composieten in het algemeen en daarna specifiek de bio-composieten. De basisverwerkingstechnieken zoals spuitgieten en extrusie komen zowel theoretisch als praktisch aan bod. Tot slot wordt ingegaan op de mechanische eigenschappen zoals sterkte, stijfheid en slagvastheid.

Minoren

NHL Stenden biedt verschillende minoren aan om je als student te specialiseren. Deze minoren wordt aangeboden op Kies Op Maat en is daarmee -na een intakegesprek- ook toegankelijk voor studenten van andere hogescholen. Ook voor bedrijven zijn deze minoren interessant, omdat studenten tijdens deze periode veelal werken aan vraagstukken uit de praktijk.

  • In de minor High Tech Systems werk je aan onderzoek, ontwerpen en ontwikkelen van een product. Je leert een idee om te zetten in een passend ontwerp, het ontwerp modelleer je met geavanceerde software en vervolgens maak je een proefmodel. Je maakt doorlopend technische, materiaalkundige en economische keuzes voor een bruikbaar eindproduct.
  • De minor Composite Design Solutions is een programma ontwikkeld i.s.m. Fokker Aerostructures en het lectoraat Duurzame Kunststoffen. Fokker Aerostructures is fabrikant van vliegtuigonderdelen en doet onderzoek naar en ontwikkelt oplossingen op het gebied van composiet (een vezel versterkte hars). In deze minor draait alles om composieten: welke producten bestaan er, welke eigenschappen hebben ze, hoe kun je ontwerpen? En niet onbelangrijk: met welke technieken kun je ze verwerken tot een product, door grote plaatdelen van composietmateriaal over lange afstanden aan elkaar te kunnen lassen?

Sustainable Polymers is een Engelstalige minor. Biologisch afbreekbare verpakkingen en flessen gemaakt van plantaardig materiaal. Het lijkt een sprookje, maar het bestaat echt. Tegenwoordig vind je het zelf gewoon terug in de supermarkt. Groene kunststoffen zijn duurzame materialen die een cruciale rol gaan spelen in de 'biobased economy', een economie waaruit fossiele kunststoffen zijn verbannen en vervangen door materialen uit biomassa, zoals maïs of suikerriet. De minor Sustainable Polymers is dé introductie op het gebied van de bioplastic. Van polymeersynthese tot productanalyse en van verwerking tot de ecologische impact van je product. Deel I van de minor bestaat uit verschillende theoretische en praktische modules. Je leert hoe je kunststoffen produceert én verwerkt en daarnaast bezoek je verschillende bedrijven. In deel II pas je jouw kennis en vaardigheden toe en voer je zelfstandig een onderzoeksproject uit in opdracht van het Lectoraat Duurzame Kunststoffen. Het onderwerp van je onderzoek kan variëren van het 3D printen van bioplastische monden tot het spinnen van garens gemaakt van garnalen

/NHL Stenden: vergaar tijdens jouw opleiding kennis over composiet

Scroll naar boven