Composiet Service: specialist in vacuüminjectie

Assen – Het industrieterrein in Assen, daar moeten we vandaag zijn voor de afspraak met vakman Henk Tebbertman. Hier is namelijk Composiet Service gevestigd, een onderneming waarin Henk met 40 jaar ervaring bezig is met het vervaardigen van allerlei verschillende polyester producten.

We kloppen aan op de deur van het bedrijfspand en hoor vanuit binnen ‘achterom!’ geroepen worden. Daarom lopen we door de achterdeur de bedrijfsruimte binnen en vinden Henk die geconcentreerd bezig is met weer een nieuw project. “Ik moet deze even goed afmaken hoor, dan kan ‘ie namelijk direct uitharden” wordt ons verteld.

De werkzaamheden bij Composiet Service lopen zeer uiteen. Henk is op dit moment namelijk bezig met een van zijn nieuwe projecten. Hij maakt in opdracht voor een Asser bedrijf mallen voor klosjes die onder een dakgoot bevestigd worden. “Ze kwamen bij mij terecht omdat de klosjes van nu zwaar zijn en daar mocht ik een oplossing voor bedenken. De klosjes die we nu maken zijn makkelijker om te bevestigen en lichter. Dus al met al ook duurzamer met betrekking tot transport.” Daarnaast wordt er bij Composiet Service eigenlijk van alles gemaakt, van sluisdeuren tot autokits, je kan het zo gek niet bedenken en Henk heeft een oplossing.

Ervaring en variatie

Vlak na binnenkomst stel ik de vraag hoe Henk is begonnen met de onderneming en hoe hij in de wereld van composieten is gerold. Voor zijn twintigste begon hij al met het vervaardigen van polyester producten. “Eerst was het vooral voor de watersport waar ik met deze materialen werkte, daar lag nu eenmaal mijn interesse. Voor de watersport moeten de materialen licht, maar wel sterk zijn dus dan kom je al snel bij deze materialen uit en daar ben ik me in blijven interesseren.” Na de 40 jaar is er nog steeds een sterke connectie met watersport. Composiet Service maakt namelijk een grote variatie aan kwaliteitsproducten, een groot aandeel is scheepsdeuren.

Een Asser onderneming die kwaliteitsproducten voor de maritieme industrie maakt, klopte een hele tijd geleden al bij Henk aan voor de vervaardiging van verschillende polyester deuren en sindsdien is de samenwerking een goede gebleken. Als er een order binnenkomt voor een deur, is deze binnen drie weken gereed voor montage, terwijl alle producten custom made zijn. Daarom wordt er bij Composiet Service gedegen te werk gegaan met veel zelfontworpen processen en materialen. Denk hierbij aan een efficiënt vacuüminjectiesysteem, maar ook aan een handig systeem waarbij Henk zelf de deuren niet meer hoeft te tillen.

Probleemoplossing

Alleen het tilsysteem is al een voorbeeld van hoe inventief Henk te werk gaat. Het liefste wat hij doet is namelijk (materiaal)problemen oplossen voor allerlei verschillende producten. “Ja, je kunt theoretisch wel heel mooi iets uitdenken, maar het moet wel praktisch haalbaar zijn en daarin puzzelen is het mooie aan mijn werk.” Ondernemingen die zo theoretisch ‘iets moois uitgedacht hebben’ komen daarom vaak bij Henk terecht als er moeilijkheden zijn bij de vervaardiging, omdat er bij Composiet Service de vertaalslag gemaakt wordt naar een werkend proces.

De specialisatie bij Composiet Service is het vacuüminjectie. Deze techniek zorgt ervoor dat er in een gesloten mal de vezels met hars worden geïmpregneerd. Dit gebeurt door het creëren van een vacuüm. Dit wordt uitgehard en vervolgens heb je een product dat relatief weinig materiaal heeft verbruikt voor de uiteindelijke vervaardiging. Ook zorgt deze techniek ervoor dat er geen luchtbellen in de producten zitten, waardoor het materiaal op elke plek even robuust is.

Het mooiste project uit de lange carrière

We vragen aan Henk wat de mooiste projecten zijn die hij heeft mogen doen, waarop een twijfel volgt. “Eigenlijk zijn alle projecten waarbij ik van begin tot eind betrokken ben mooi om te doen, dan kan je namelijk meedenken en heb je uiteindelijk de mooiste oplossing.” Een voorbeeld van zo’n project is het ontwerp van de polyester bodykit van een BMW Z4. Nadat we plaatsnemen in het kantoor van Composiet Service en er koppen koffie ingeschonken zijn, tovert Henk zijn tablet tevoorschijn waar foto’s in staan. “Ja dan kom je bij die auto terecht en loop je samen met de klant eromheen om te kijken wat voor mooie vormen je eraan kan geven en hoe je het vervolgens ook kunt produceren.” Na anderhalf jaar ontwikkelen en scherpstellen zijn alle onderdelen voor de bolide geperfectioneerd en zo opgebouwd dat de onderdelen los vervangbaar zijn.  

Innovatie

Na 40 jaar in het vak blijft Henk zich bezighouden met nieuwe technieken. Zo werkt hij sinds een tijdje met siliconen membranen die ervoor zorgen dat de werklast bij bepaalde producten drastisch verminderd wordt. Het pionieren in het ontwikkelen van de werkwijze met siliconen membranen is daarmee een nieuwe ontwikkeling, die ook binnenkort voor derden heel interessant zal zijn. “Om te experimenteren en dan een goed werkend product te krijgen, is ontzettend mooi. In de toekomst zal deze werkwijze ongetwijfeld vaker toegepast worden.”

Scroll naar boven