Het anders kijken en anders doen

LosánNL:
“Het anders kijken en anders doen is al jaren een onveranderde werkwijze”

EMMEN – Om de situatie te schetsen kunnen wij zeggen dat er in de Drentse zon een grote bedrijvigheid plaatsvindt op het industrieterrein in Emmen. Terwijl we over de hoofdweg rijden zoeft iedereen bij hun bedrijven in de weer met pallets, heftrucks en vooral een geconcentreerde blik; overal moet iets af op de vrijdagmiddag. Vandaag gaan we op bezoek bij Frans van den Haak, directeur van fineer producent LosánNL. “Als je met je klant een goede bevriende relatie hebt, kan je samen met elkaar dingen bespreken en ook ontwikkelen.”

Ook bij LosánNL heerst er een grote mate van bedrijvigheid, maar dat is eigenlijk meer regelmaat dan uitzondering. De Nederlandse tak van het van origine Spaanse Grupo Losán is sinds de gestarte productie in 2003, namelijk een onderneming die gestaag weet te groeien. De vestigingen van Grupo Losán in Spanje, Chili, Roemenië en Amerika zien op enthousiaste wijze hun Nederlandse vrienden jaar op jaar meer omzet binnenhalen. Het recept hiervoor is volgens Frans lange termijnpolitiek met de investering in vertrouwen en vooral korte lijnen. Dit staat bij onze klantenkring hoog in het vaandel. Iedereen krijgt een persoonlijke benadering en wordt met plezier geholpen met de vragen die ze hebben.

De 35-koppige LosánNL levert kwalitatief hoogstaande fineerproducten in meer dan 40 landen, waarbij er 10% van de producten in Nederland worden afgezet. LosánNL krijgt vanuit vestigingen in Spanje en Roemenië haar materialen aangeleverd en mag in Drenthe de fineerproducten een laatste zetje geven tot exclusieve halffabricaten. Productiemedewerkers in Spanje snijden nagenoeg al de specialiteiten binnen de groep. Hierbij mag ik denken aan gerookte fineren, ingekleurde fineren en producten met speciale oppervlaktebewerking. De Roemeense tak is verantwoordelijk voor het snijden van de commodities zoals eiken, essen, Europese maple en beuken. Mocht de desbetreffende klant andere wensen hebben dan LosánNL standaard in productie heeft, dan wordt er ruimte gemaakt om samen naar een oplossing te zoeken.

De afgelopen periode is er natuurlijk veel veranderd in het zakelijke landschap van LosánNL. Houtprijzen fluctueren met de minuut, wereldwijd komen relaties door landelijke regelgeving in andere situaties terecht en de trends en innovaties kennen hun weerga niet. Deze veranderingen gaan gepaard met de duurzaamheidsslag die de onderneming wil bewerkstelligen en leiden tot, op zijn zachtst gezegd, een gevarieerde werkweek. Bij elk van deze onderdelen wordt er dezelfde werkwijze toegepast; samen zoeken naar de beste invulling.  Met gepaste trots vertelt Frans van den Haak dan ook over de klantenkring die LosánNL heeft weten op te bouwen. Door de vertrouwensbanden die door de jaren heen zijn opgebouwd met de partners en klanten weet de organisatie “wagonnetjes achter de trein” te koppelen zonder dat er eentje afvalt. Over grofweg 15 jaar wil de onderneming haar markten uitgebouwd hebben, met een visie op duurzame producten.

Door de filosofie van anders willen zijn en anders kunnen zijn worden noviteiten met open armen ontvangen. Een mooi voorbeeld hiervan is de transitie naar een nog duurzamer product waarin er voor het fabriceren van de fineerplaten geen formaldehyde meer wordt gebruikt. In heel Europa en Amerika wordt er getracht om deze transitie te bewerkstelligen en LosánNL heeft het al voor een groot deel voor elkaar gebokst. “Het is gewoon mooi om daar ook de klant in te kunnen voorzien. Dus als we dat verzoek krijgen, zetten we de schouders er graag onder.” Vaak wordt er ook een scala aan producten gestuurd naar klanten zodat ze feedback kunnen geven en er samen naar nieuwe producten gekeken kan worden. Zo geeft LosánNL haar innovaties een kickstart; met feedback van de afnemers.

Wanneer we aan Frans vragen waarom de locatie Emmen destijds werd gekozen als thuisbasis voor LosánNL, ontvangen we een uitgebreid antwoord, waaruit blijkt dat er voor de locatie vele afwegingen gemaakt zijn. Grupo Losán opereerde voor de Nederlandse vestiging vanuit Spanje, en omwille van de afstand richting noordelijk gelegen Europese landen, waarin een groei in afzet werd verwacht, werd er een extra locatie gezocht. Na opties te hebben gehad voor locaties bij onze zuiderburen en het zuiden van Nederland, werd bijna per toeval een connectie gelegd met vertegenwoordiging vanuit Emmen. Met beide partijen werd er een kop koffie gedronken en er bleek al snel dat Emmen de locatie moest gaan worden. “De klik was er gewoon, het vertrouwen en de locatie klopten en daarbij komt dat de Drent loyaal is en er ondersteuning was vanuit de gemeente. Dat ging allemaal heel snel.” Inmiddels voelt de organisatie zich al langer thuis in Drenthe, mede door de werknemers.

Over de familiaire banden tussen het personeel van LosánNL wordt met enthousiasme gesproken. “Vandaag doen we even een woordje voor drie werknemers die óók weer 15 jaar in dienst zijn.” De werknemers vormen een hele hechte groep en Frans twijfelt er niet aan om daar ook het succes van de onderneming aan toe te schuiven; “de basis is dat we als groep de kar trekken waarbij iedereen toegewijd is aan wat we doen, die mentaliteit past bij LosánNL.”

Uiteindelijk krijgen we nog een rondleiding door vele facetten van de fabriek, waarbij Frans me bij elke stap in de productie weet te vertellen wat er nu precies gebeurt. Een deel van de logistieke werkzaamheden worden me uitgelegd en er wordt uitvoerig stilgestaan bij de werking van de persen en machines, die overigens niet bepaald kleine apparaten genoemd kunnen worden. Wanneer Frans aan ons ziet dat de uitleg te snel gaat, wijst hij vrolijk naar Nazar; “hij kent de machines op zijn duimpje en kan het haarfijn uitleggen.” Het is duidelijk dat iedereen elkaars kwaliteiten kent bij LosánNL. “Daarmee bouw je plezier en efficiëntie op.”

Scroll naar boven