We kijken graag naar wat morgen …

NedCam:
“We kijken graag naar wat morgen relevant is”

Heerenveen – Rik Heerema van Marlan die wij ook kort hadden gesproken voor deze korte verhalen had ons er al op voorbereid; “wat ze bij NedCam doen is ook gaaf, dat moeten jullie zien.” Dus we zochten contact met Jan Volker en we konden in Heerenveen langskomen om eens te kijken naar wat NedCam nu eigenlijk allemaal doet. De onderneming is even dicht voor de vakantieperiode maar Jan is wel aanwezig, dus heeft hij tijd vrijgemaakt om ons in te lichten over de vele bezigheden. “Deze onderneming produceert mallen, modellen, prototypes en complete producten uit diverse materialen op basis van digitale 2D- en 3D-ontwerpen met hoogwaardige vijf-assige CNC-machines.”

Vanuit Friesland wordt er dus sinds 2017 op deze manier tooling gemaakt voor naar wat Jan “een aantal markten” noemt. NedCam voelt zich namelijk thuis in jachtbouw, superjachtbouw, architectuur, infra, windenergie, automotive industrie, luchtvaart, kunst en design; een aardige lijst die aangeeft dat er bij NedCam werkelijk van alles ontwikkeld kan worden. Deze veelzijdigheid heeft er ook aan bijgedragen dat de onderneming inmiddels marktleider in West-Europa is binnen de creatie van productiemallen.

“NedCam heeft twee missies, de eerste missie is het blijven onderscheiden in kwaliteit waarbij de klanten centraal staan in ons doel om de beste tooling te verzorgen. De tweede missie is onze duurzaamheidsagenda waarin we blijven innoveren richting circulariteit.”

Om de concurrentie voor te blijven werpt NedCam minder blik op hen, maar meer op de toekomst. Het wordt tijdens het gesprek duidelijk dat de onderneming van Jan Volker en zijn kompaan Erwin van Maaren graag kijkt naar wat morgen relevant is en ze erkent ook dat de duurzaamheid van producten daarbij een groot onderdeel gaat zijn. Op dit moment valt het echter nog mee zegt Jan, “de vraag naar volledig duurzaam gefabriceerde producten begint te komen, maar is nog te klein om ons daar volledig op te richten. In de toekomst gaat dit natuurlijk wel zo zijn dus daar bereiden we ons op voor.”

De voorbereiding hierop is natuurlijk niet gemakkelijk. NedCam zou daarvoor namelijk een pionier moeten worden op circulaire en/of duurzame technieken terwijl de hoge kwaliteit van de tooling te waarborgen. Op meerdere manieren is de onderneming hiermee aan de slag gegaan. Zo zijn er bijvoorbeeld vier enthousiaste werknemers voltijd bezig met innovaties en de zoektocht naar nieuwe materialen en technieken en klopt de onderneming aan bij scholengemeenschappen voor de toepassing van nieuwe kennis. Door designevents zoals Dutch Design Meets Technology te organiseren weten ondernemers en studenten elkaar te vinden waardoor de noordelijke connectie op het gebied van circulaire innovatie kan groeien.

Jan Volker vertelt enthousiast over de noordelijke connectie waarbij er samengewerkt wordt met onder meer innovators. Deze noordelijke connectie wordt dan ook duidelijk opgezocht door NedCam. Zo is de onderneming al sinds het prille begin van het Schone Noorden initiatief actief met het bundelen van de krachten voor een aantal pijlers voor bouw en constructie.

De connectie met Noord-Nederland betekent niet dat de afzetmarkt van NedCam zich alleen hier bevindt. “Eigenlijk is onze voornaamste markt, circa 90%, export binnen Europa waarbij de export naar Frankrijk het leeuwendeel is.” Een mooi voorbeeld van samenwerking in het noorden en tegelijkertijd de connectie met de afzetmarkt in Frankrijk, is het ontwerp van productiemallen voor de ORC57, een catamaran van morgen. Het design van de boot is ontwikkeld door het designbureau van Marc Lombard in Frankrijk, het Friese Anker Stuy Composites is verantwoordelijk geweest voor een innovatief duurzaam type gelcoat, en de productiemallen zijn uiteraard gemaakt bij NedCam in Heerenveen. 

Wanneer we vragen waar NedCam over vijf jaar staat weet Jan Volker ons te vertellen dat alle pluggen die gemaakt worden, geprint zijn met 100% recyclebaar materiaal. Hierbij zouden de eisen van de mallen zijn dat deze sterker zijn, de pluggen zijn nog vormvaster en het eindproduct is het meest duurzame op de markt. Om dit te bewerkstelligen is het doel om fors te investeren in een grote printer en om meer werknemers met innovatieve ideeën aan te trekken.

Na een flinke tour door het bedrijf zijn wij er zeker van dat Rik Heerema ons een goed advies gaf, want hoe NedCam opereert en wat ze bouwen is indrukwekkend op zijn minst. Met het enthousiasme van Jan Volker daar bij zijn wij overtuigd dat NedCam een actieve en innovatieve rol blijft spelen op wereldtoneel.

Scroll naar boven