Fiby Products: innovatie staat voorop

Emmen – Het regent en miezert, maar dat maakt niet uit, want vandaag zijn we weer op het industrieterrein in Emmen. Hier zijn we namelijk al vaker geweest voor onze verhalen en tot dusver is het elke keer ontzettend interessant geweest. Zo ook bij Derk Jan Weeke van Fiby Products, een directeur met drive en kennis van zaken. De directeur heeft net zijn vakantie achter de rug, maar als hij eenmaal begint te spreken over Fiby zit hij er meteen weer helemaal in en heeft het enthousiasme een aanstekende werking.

Fiby Products is ontwikkelaar van composieten voor de transportsector, civiele techniek en de weg- en waterbouwsectoren. Met vezelsterke kunststoffen weet de onderneming dus veel verschillende markten te bedienen. De onderneming bestaat echter nog niet heel lang. In het begin van 2016 vond de officiële oprichting plaats, maar Derk Jan en twee andere oprichters hielden zich al wel langere tijd bezig met composieten en de voordelen hiervan.

En voordelen, die waren er. Naast het duurzame karakter van de composieten is er ook sprake van een economisch rendement van de productie. De innovatie staat dan ook hoog in het vaandel bij Fiby Products en mede hierdoor heeft de organisatie meerdere successen weten te bereiken. Een voorbeeld van zo’n succes is de wereldprimeur met een brug in Wildlands Adventure Zoo die opgebouwd is vanuit biocomposieten. “Het hele traject was een leerproces en als je dan ziet dat er uiteindelijk een succes ligt, dan ben je daar natuurlijk trots op.”

Deze voordelen zijn niet onopgemerkt gebleven en inmiddels is er met GB Steel Group een principe-afspraak bereikt voor een overname per 1 april. Derk Jan Weeke is blij met deze ontwikkelingen; “de overname vanuit GB Steel zorgt voor een ruimte in investeringen”. Ook wordt er benoemd dat Fiby dan terechtkomt in een groep met bewezen kwaliteiten. Binnen GB Steel worden er namelijk al langer innoverende producten ontwikkeld en gemaakt en hier verwacht Derk Jan de vruchten van te kunnen plukken.

Ondertussen bouwt Fiby Products voort. Op dit moment is de onderneming bijvoorbeeld bezig met een unieke renovatie aan de bruggen van het bekende Bourtange. De houten onderdelen van de bruggen zijn inmiddels aan vervanging toe, en met de op maat gemaakte composietproducten weet Fiby de vesting te voorzien van lichtere, sterkere bruggen die ook nog eens een stuk langer mee gaan. Hetzelfde fenomeen van het sterkere en lichtere geldt voor de acht nieuwe composieten sluisdeuren in het Noord-Willemskanaal.

Aan Derk Jan vroegen we dan ook of er meer ontwikkelingen zijn voor de producten die Fiby maakt. Er wordt me verteld dat de composieten natuurlijk niet alleen maar worden toegepast op en boven het water. Zo is Fiby bijvoorbeeld de uitdaging aangegaan in een experiment om de traditioneel ijzeren bak van kippers te verbeteren. Hier werd de Fiby composiet kipper dus voor ontwikkeld en de al positieve verwachtingen werden verpulverd door de nog betere resultaten. De gladde oppervlakte zorgde voor een kleinere kiphoek en het composiet isoleerde het te storten asfalt goed. Daarnaast is de kipper een stuk lichter en daardoor kan er onder het maximaal toegestane gewicht van dergelijke transporten meer lading vervoerd worden. Dit zorgt daarom voor een directe CO² besparing met betrekking tot het transport van een lading.

In de toekomst wil Fiby Products BV toch nog meer innoveren in de richting van reductie van het nieuwe materiaal dat er gebruikt wordt. Er wordt een doorsnede getoond van de producten die gemaakt worden, waarin te zien is dat er allerlei soorten materiaal worden verwerkt. Hierbij is er onder de harslaag een uniform kleurende buitenlaag, wat nieuw materiaal schijnt te zijn, en een kern met duidelijk gerecycled materiaal. “Ja, het zou mooi zijn als we virgin material nog verder kunnen beperken, dat is toch wel echt een doel op zich.”

Voor de verdere innovatie van haar producten kijk de onderneming daarom naar allereerst haar eigen kennis, maar ook naar samenwerkingen met andere ondernemingen, technisch onderwijs en overheidsorganen. De uitdrukking ‘vele handen maken licht werk’ geldt natuurlijk ook in de innovatie. Door kennis samen te brengen op één plek voor een project leren alle partijen van composieten en de toepassingen die het kan hebben. Derk Jan Weeke is in ieder geval enthousiast en gemotiveerd om moeilijke vraagstukken het hoofd te bieden. 

Scroll naar boven