Met biocomposiet worden er bruggen gebouwd

Over het Van Harinxmakanaal bij Ritsumazijl pakt de provincie Friesland een primeur met de aanlegging van een fietsbrug die volledig bestaat uit biocomposiet. De fietsbrug is er meteen een van formaat, aangezien deze met een doorvaartbreedte van 17 meter geen enkel vaartuig hindert.

Het bewegende onderdeel van de brug is heeft een lengte van 22 meter en de gehele brug is een indrukwekkende 66 meter lang. Voormalig gedeputeerde Michiel Schrier benoemt dat deze brug meer behelst dan alleen een kanaalovergang gemaakt van biocomposiet, ‘in de brug komen infrastructuur, circulaire economie, innovatie en kennisontwikkeling samen’.

Dit materiaal is eigenlijk op deze schaal, en op zo’n object nog nooit toegepast.”

Omdat er onder andere glasvezelcomposiet is gebruikt, is er wereldwijde belangstelling voor de kennis over de nieuwe brug. De provincie Friesland heeft voor deze kennisontwikkeling 200 sensoren aangebracht en meet de prestaties van de brug onder allerlei verschillende omstandigheden. Invloeden van zon, wind, vocht, het openen en sluiten van de brug en invloeden van verkeer over de brug worden zo nauwkeurig in kaart gebracht. De resultaten geven aan dat de brug boven verwachting presteert, zo laten de sensoren merken dat er nauwelijks sprake is van vermindering van de brug onder de invloeden. Hierdoor wordt er geschat dat de fietsbrug van biocomposiet een langere levensduur zal hebben dan de 50 jaar waarvoor deze is ontworpen.

Vanuit allerlei verschillende hoeken kwam dit project samen. Zo heeft Infracomposites uit Breukelen bijvoorbeeld hars met vlasmatten verwerkt tot het biocomposiet en heeft SPIE gezorgd voor de ronde stalen basis van de brug. Daarnaast heeft de provincie Friesland haar vertrouwen gegeven en heeft DRIVE voor innoverende plannen gezorgd.

Tijdens het project gaf de voorzitter van het bouwteam Edward Herzog aan dat het moeilijkste aan de bouw van de brug het geconfronteerd worden met het onbekende was. ‘Maar’, zei hij, ‘dat is wel wat het interessant maakt’. Dankzij de inspanningen van zijn team en de andere vele verschillende instanties, is het project toch een succes geworden waarbij een grote kennisontwikkeling welkome bijvangst is.

Scroll naar boven