Recell levert CO2-reductie op voor diverse branches

Groningen/Leeuwarden – Cellulose is een organisch polymeer met tal van toepassingen, dat vooral door ontbossing onder druk staat. Recell Group, met vestigingen in Groningen en Leeuwarden, haalt die druk sinds 2015 van de ketel en biedt nieuwe inzichten voor de toekomst. Met unieke methoden lukt het de onderneming om uit complexe en onbenutte reststromen cellulose te winnen. We vragen accountmanager Edwin Loman vandaag het hemd van het lijf over de technieken die Recell tot in de puntjes beheerst en over de toepassingen van hun product Recell®.

Terug naar de basis; Recell is dus sinds 2015 een specialist in het winnen, opwerken en toepassen van de grondstof cellulose. Het goedje wordt gebruikt als bindmiddel voor ongekend veel toepassingen die lopen van additief in asfalt tot een alternatief voor composiet als je het combineert met hars. Een ander voorbeeld van de toepassingen van cellulose is plaatmateriaal of isolatiemateriaal. Aan toepassingen geen gebrek dus.

In principe”, legt Edwin uit, “zijn er drie verschillende stromen waar cellulose uit gewonnen kan worden. Deze worden binnen de branche primair, secundair en tertiair genoemd.” Edwin neemt ons met veel plezier mee in wat deze groepen inhouden en komt met passende voorbeelden. “Bij primaire stromen waar cellulose uit gewonnen wordt, kan je denken aan cellulose uit bomen en planten. Hier wordt bijvoorbeeld papier van gemaakt. De secundaire stroom bestaat vervolgens uit oud papier en karton en de tertiaire stroom bestaat uit reststromen. Hierbij kan je denken aan veel verschillende groepen, zoals etiketten van glazen verpakkingen, gipsplaten, pizzadozen met etensresten, luiers en meer.”

Iedereen zou zich voor kunnen stellen hoe schadelijk het zou zijn als de cellulose enkel gewonnen zou worden uit de primaire en secundaire stromen. Daarnaast kunnen deze stromen op den duur een kleinere snel beschikbare hoeveelheid cellulose opleveren. Omdat voor tertiaire cellulose verschillende typen afval, of reststromen, worden verwerkt, kun je zeggen dat Recell op zijn minst een groene en circulaire daad levert. “We zijn trots op wat we tot nu toe bereikt hebben, maar door de nagenoeg oneindige mogelijkheden verwachten we in de toekomst nog vele malen meer CO2 te besparen in allerlei ketens.” En CO2  besparen, dat gebeurt bij Recell. “Eén ton Recell die wordt toegepast, betekent twee ton CO2 -besparing”, merkt Edwin met gepaste trots op. “Door de nieuwe generatie cellulose hebben we de kleinst mogelijke CO2 –footprint. Wat voor het klimaat gigantische voordelen oplevert!”      

De markten die Recell op dit moment bedient zijn de infra-industrie, de biocomposiet-industrie en de groene basischemische industrie, met respectievelijke de merken: Recell Infra, Recell Compose en Recell Chem. Een van de meest typerende toepassingen van Recell zijn misschien wel de producten voor boombescherming in de agricultuur. Want met het terugbrengen van tertiaire cellulose in de keten werkt Recell niet alleen aan de bescherming van jonge aanplant,  maar voorkomt het ook de kap van oudere bomen.

Edwin vertelt verder dat de medewerkers van Recell gepassioneerde ‘vergroeners’ zijn. De vezels en pellets van reststromen die er gemaakt worden, zijn dan ook geproduceerd door de samenkomst van beleving en kennis. De biocomposieten zijn weliswaar ontwikkeld vanuit de noodzaak om het milieu te ontlasten, maar deze producten van Recell Compose hebben daarnaast een steeds meer competitieve status. “Alles van kunststof kun je maken met biocomposiet.”        

Dat is nogal een uitspraak dacht ik nog, maar Edwin vervolgt zijn verhaal met een uitleg van het proces. “Kijk, we gebruiken speciale technieken om de cellulose terug te winnen uit de reststroom die we binnenkrijgen. Daarbij kijken we naar hoe de reststroom is opgebouwd en bepalen we hoe we het product kunnen winnen.” Vervolgens kijken de medewerkers van de groene onderneming naar het proces en winnen hun product. Het organische polymeer kan vervolgens binnen tal van processen worden gebruikt en gecombineerd met bijvoorbeeld hars kan het de eigenschappen van kunststoffen nabootsen, maar dan op een duurzamere manier. Behalve het veiligheidshek waarmee Edwin op de foto staat, is Recell Compose ook al toegepast in onder meer 3D-printpasta waarmee een complete binnenwand is opgebouwd, zeer fraaie gevelbekleding, reflectorpalen, een picknickbank en – zoals eerder al benoemd – boombeschermers. “Er zijn oneindig veel mogelijkheden!”

De accountmanager van Recell geeft toe dat “het best lastig is om op dit moment onze markt te specificeren, omdat er zo veel branches zijn die onze producten zouden kunnen gebruiken.”  Wel weten ze bij de onderneming wat hen te doen staat en dat is doorgaan met wat ze sinds de oprichting hebben gedaan: blijven innoveren. “Door te blijven innoveren kunnen we nog meer markten op een relatief makkelijke manier CO2–neutraal laten produceren.”           

Edwin verwacht dat de groene groei binnen Recell Group en haar markten flink door zal zetten, en dat komt mede door de drie pijlers die Recell typeren: lef, expertise en toewijding.

Scroll naar boven