/hightech composieten

Hightech composieten kenmerken zich door goede prestaties, tegen een hogere prijs. De vezels die gebruikt worden zijn van koolstof (carbon) en hebben een hoge stijfheid en sterkte bij een laag gewicht. De lucht- en ruimtevaart is de belangrijkste gebruiker van de hightech composieten.

Aan de matrix worden soms hoge eisen gesteld, zoals chemische resistentie of hoge temperatuur bestendigheid. De toepassingen beperken zich tot markten waar deze eisen voorwaarde zijn, maar ook bereid zijn hiervoor te betalen.

Belangrijke markten: lucht- en ruimtevaart, race-auto's, racefietsen, sportartikelen, protheses, bewegende onderdelen in de machinebouw en robotica.

Technieken hightech composieten

 • Geïmpregneerde koolstofweefsels (prepregs) met epoxy worden onder vacuüm zorgvuldig uitgehard, soms onder verhoogde druk in een autoclaaf. Zo wordt een composiet verkregen met een hoog vezelgehalte en zonder voids (luchtinsluitsels).
 • Resin transfer moulding: een matrijs wordt vol gelegd met vezelmateriaal, waarna een hars onder verhoogde druk wordt geïnjecteerd. Een verhoging van temperatuur laat de hars vervolgens uitharden.

/hightech composieten bevat vezels van koolstof (carbon)

Voor bedrijven

Innovatieprojecten waarbij bedrijven en kennisinstellingen samenwerken staan centraal binnen Compose It. Neem bijvoorbeeld de biocomposieten. Ben jij met jouw bedrijf actief in de composietenbranche en wil jij:

 • Hulp bij een innovatieproject
 • In contact komen met andere composietbedrijven
 • Je kennis omtrent bio(composieten) vergroten
 • Stagiaires inzetten

  Voor studenten

  Ben je geïnteresseerd in de wondere wereld van composieten en wil je je graag verder verdiepen in deze materie? Of het nu op Mbo-, Hbo- of WO-niveau is, bij onze partners ben je aan het juiste adres.

  Scroll naar boven